Wat kies ik…Gevlochten lijn of Nylon ?

geplaatst in: Nieuwsblog | 0

Voordelen van vissen op stromend water met feeder sinking mono lijn (=nylon) voor afstanden tot 35 meter.

Vooral bij het vissen op de  wat dikkere vissen in stromend water biedt een nylon hoofdlijn voordelen ten opzichte van een gevlochten lijn. Aanbeten komen rustiger door op de feedertop en extra demping maakt het drillen een stuk efficienter( onder andere minder lossers/controle) Bijvoorbeeld met 0.25/0.30 mm honderste nylon kun je met een lichtere feederkorf vissen dan met 0.08 mm gevlochten lijn.

Natuurlijk heeft dit alles te maken met het verschil in rek en wateropname tussen de twee materialen.

Voor afstanden boven de 35 meter is een 0.08/0.10 mm honderste gevlochten lijn aan te bevelen met een voorslag van 25/00 mm/30/00mm, van twee keer de lengte van je hengel plus drie extra molen slagen, op die manier heb je rek in het nylon op de momenten dat dit belangrijk is, namelijk bij het werpen en het landen van de vis vlakbij de oever.

Een foute redenering van veel vissers is de invloed van de lijndruk en het verschil tussen een dikkere nylon ten opzichte van dunnere gevlochten lijn. Ja…bij nylon komt er meer druk op de lijn te staan maar dat wordt gecompenseerd door de rek van de nylon.

Gevlochten lijn bezit absoluut geen rek, probeer het maar uit : je kunt met een 30/00 nylon hoofdlijn met lichtere korven vissen dan wanneer je op dezelfde afstand met een dunnere gevlochten lijn vist. !…

 

De voorkeur  van onze bekende visser zou wel gaan voor een goede kwaliteit Sinking Feeder Mono lijn, bijvoorbeeld de Visorate Sinking Feeder Mono van Cresta