Hoe maak je een zigrig?

geplaatst in: Nieuwsblog | 0

 

Allereerst, wat is Zigvissen ?

Zigvissen is een techniek waarbij je het aas aanbied op verschillende waterlagen en dieptes. Het doel hiervan is om  karpers  te verleiden  die zich in de bovenste waterlagen bevinden.

Dan de vraag ,waarom Zigvissen ? Het vissen met Zigs is vrijwel altijd goed voor 80% van de vangsten, dit komt met name door de enorme lijndruk en omdat karpers eenmaal het grootste deel van de dag niet op de bodem eten maar juist op half water opwarmen en eten en net boven de evt. sprong laag of dat ze in de toplaag van het water vertoeven.  Daar filteren ze algen, microben ,insecten ,larven en alle andere micro-organismen uit het water. Dit soort voedsel is voor karpers de grootste bron van voeding ,het voer dat wij brengen is slechts een extraatje.

Het vissen in de zones/dieptes waar de karper zich ophoud lijkt heel logisch al vissen 99 van de 100 vissers het liefst op de plek die zij zelf graag bevissen. Maar als je bijvoorbeeld een plek krijgt aangewezen tijdens een wedstrijd, dan is het cruciaal om het maximale uit die stek en waterlagen te halen..Dat kun je dus doen met behulp van ziggen, afwisselend met de bodemmaas/zebrapad methode wisselen we dit regelmatig af om te checken op welke diepte ze zich bevinden en ze daar uit nieuwsgierigheid te prikken.

Kleuren keuzes en lokvoer. Karpers proeven/voelen haakaasjes puur met hun bek, vaak uit interesse. De meest gebruikte kleuren bij het ziggen zijn geel,zwart en oranje. In iets mindere mate ook roze en wit, deze kleuren blijken het vaker op de bodem beter te doen vanwege hun goede zichtbaarheid bij weinig licht. Een combinatie van de bovenstaande kleuren is vaak doorslaggevend. Hou er wel rekening mee dat je donkere kleur altijd onder gepositioneerd is en de lichte kleur aan de zijde van het wateroppervlak. Dit komt omdat de kleur dan sterker afwijkt van de achtergrond. Kijkt de vis van boven naar beneden is de achtergrond donker, kijkt de vis van onder naar boven is het wateroppervlak wit/lichtblauw van kleur. Als lokvoer kun je verschillende ingredienten gebruiken, b.v.  lokvoer up and down mix, pellets vismeel, liquid food, olieen en flavours zoals gecondenseerde melk.

Basis zig 1-20 meter. Een basis zig is niks meer dan een drijvende doorzichtige lijn  direct aan een haak  geknoopt met een zig aligner  ( dit verlengt de schacht van je haak om een betere inhaking te krijgen, een zig aligner geeft je de mogelijkheid om snel en makkelijk het haakaas te verwisselen)  Hoe kleiner je haak, lijn en  zig foampje  des te meer aanbeten je krijgt.

bekijk hieronder “Hoe maak je een Zig Rig van onze beroemdevisser.nl