Hoe kan je op Karper vissen?

geplaatst in: Nieuwsblog | 0

De karper is een zeer populaire vis in de sportvisserij dit komt doordat het een zeer sterke vis is met veel uithoudingsvermogen en is het ook een prachtige vis om te zien. Het is dus niet gek dat deze vis in de sportvisserij zo ontzettend populair is!
Er zijn verschillende soorten karper.

● Schubkarper
● Spiegelkarper
● rijenkarper
● Naaktkarper
● Volschubkarper
● Goudkarper
● Koikarper

Karpers kunnen wel tot 120 centimeter lang worden, meestal ligt de gemiddelde lengte tussen de 30-40 centimeter. Ook kan de karper wel 40 jaar oud worden, ze hebben 4 baardharen 2 korte boven en 2 op de mondhoeken.

Karpers in nederland bevindt zich graag
De plekken waar de karper zich graag bevindt zijn vijvers, natuurgebieden, (polder)sloten, grachten, kanalen en rivieren.
De karper houd van langzaam stromend en stilstaand water en een zachte bodem. In Nederland zijn ze eigenlijk vrijwel overal in meer of mindere mate te vinden. De karper is een zoetwatervis en is valt dus niet te vinden in zoutwater.

Wat is het gedrag van de karper?

De karper is een vis die graag de bodem omwoelt, dit doet hij omdat hij op zoek is naar planten en waterinsecten maar is geen roofvis. De aasmomenten zijn meestal s’ochtends rond zonsopgang en s’avonds dit kun je zien doordat er luchtbellen op het water liggen.
Karpers zwemmen in groepen en in bijna elk water. Ook komt de karper de winter erg gemakkelijk door als de temperatuur niet onder de 4 graden komt, dan komen ze in verstijving waardoor ze gaan drijven en bevriezen. Ze houden geen winterslaap en je kunt ze in de winter goed vangen met hennep en lichte boilies die niet zoet zijn.

Met welke technieken kan je karper vangen?

Er zijn verschillende manieren om karper te vangen, je hebt statisch vissen, met broodkorst en de feeder. Bij het statisch vissen gooi je de hengel uit en ga je wachten in een tent totdat je beet hebt of je verwisselt van aas. Het vissen met broodkorst is daarentegen heel anders, je vist dan heel actief en gaat de vis opzoeken en probeert de korst dan binnen een paar meter bij hem vandaan te gooien zodat hij niet schrikt maar de broodkorst wel opmerkt. De feeder is meer gericht op de kleinere karper bijvoorbeeld met de methodfeeder, ongeveer iedere 20 minuten opnieuw ingooien en een voerplek creëren.

Welk voedsel eet een Karper?
De Karper is een alleseter, maar het hoofdmenu bestaat vooral uit allerlei wormen, slakken, mosselen, bloedzuigers, libellenlarven, kortom alles wat een verborgen leven in de bodem lijdt. Uiteraard ook allerlei zaden, vruchten, brood, pellets, maïs, boilies en andere deegsoorten.
Door de Karper naar een voer plek te lokken met bijvoorbeeld Holland Baits boilies neer te leggen. blijft de karper terug komen op deze plek. Op deze manier heb je meer kans op een aanbeet. Per seizoen kun je de smaken aanpassen naar de temperatuur van het water. In de winter wat pittigere smaken en in de zomer wat zoete smaken.
Bekijk hier het assortiment van Holland baits