Hoe moet je method vissen?

geplaatst in: Nieuwsblog | 0

Vissen met de method feeder is eigenlijk een combinatie van het originele feedervissen en het vastlood karpervissen, je brengt namelijk voer met een platte voerkorf op een zelfhakend systeem zoals bij het karpervissen, bij de methodvisserij haakt de vis zich op het gewicht van de korf en de lijndruk.

De method feeder is een manier van vissen  waarbij je gericht vist op grotere vis zoals brasemvissen.nl ,zeelt en karper.
Het method vissen wordt veel gedaan op stilstaand water zoals ;vijvers , stadsgrachten en commercial putten.

 Korf

Je hebt voor het method vissen een korf nodig vanaf 25 gram t/m 40 gram afhankelijk van de stroom. Meer is niet nodig omdat de korf aan de onderkant plat is en weinig weerstand bied.
De Cresta Feeder inline korf is makkelijk te monteren op iedere feederlijn . De method korven zet je ‘inline’ op de hoofdlijn en Ik zelf gebruik de Cresta easy chance bead onder de korf . Uiteraard kan een wartel ook, zodat je snel van onderlijn kan wisselen. Als je na 3 kwartier geen reactie op je haakaas hebt gehad kun je wisselen van haakmaat  om te proberen  of de vis hem wel wil pakken . Ik start zelf eerst met een kleine haak maat 16 en als je merkt dat de vissen groter worden , ga ik over op een grotere haakmaat.

Haakaas

Bij het vissen met een method korf komt je haakaas boven de korf te hangen, .je drukt de haakaas in het voer. Dit kan je uit de losse hand doen ,maar dan heb je  niet iedere keer dezelfde eenheid voer op je plek. Er zijn passende mallen voor de method korven voor een mooi gelijke  eenheid voer op je voer stek. Doordat de vis op de korf aast zal hij het haakaas al snel ontdekken en dit mee naar binnen zuigen. Als haakaas kan je een mini boilie, pellet ,pop up,wafter of een dumbel gebruiken. Deze zijn  in vele kleuren te koop. De meest gebruikte maten voor het method vissen zijn 8 en 10 mm. Door wat grotere aaspresentaties te gebruiken verminder je de kans op kleinere vissen. Je wil dat het haak aas boven je voerplek drijft en zichtbaar is voor de grotere vissen.

Voer

Het gebruik van method voer is het beste omdat daar vaak vismeel in zit voor de plakkracht. Zelf gebruik ik het kant en klare Premium Feeder F1 Dark Sweet Fish   voer. Gemak dient de mens. Vooral  grotere vissen als karper en brasem zijn dol op vismeel.

Wil je met levend aas vissen is dit ook geen probleem. Zet een worm of Made op je hair of de push stop . Mijn favoriete aas presentatie met levend aas is: Beetje voer , handje levend aas en dan afsluiten met weer wat voer. Het voer brokkelt onder water rustig af , en het levend aas komt te voorschijn. Dat kruipt over de bodem , er is beweging op je voerplek. Dat kan net het verschil maken op water met veel dressuur.  Ook als je in de koudere maanden op karper wil gaan methodvissen is deze aaspresentatie geschikt. zeker als de water temperaturen rond de  5 graden zijn en de karper slecht aast.
De mooiste tijd om te gaan method feederen  is vanaf de lente tot de herfst.

Hengel

Welke hengel  is geschikt  voor het vissen met de method feeder ?  Er zijn ondertussen behoorlijk wat merken hengels op de markt die speciaal zijn ontworpen voor het vissen met de method feeder, genaamd Commercial hengels

Uiteraard is een gewone Feederhengel ook geschikt voor het methodvissen  , het moet echter wel een feederhengel  zijn en een goede parabolische actie hebben en niet te stug zijn. In de meeste gevallen kan je met een medium feederhengel van 3 meter tot 3.90 meter goed uit de voeten.

Molen

De molen die meestal gebruikt wordt bij het vissen met de feeder is de  3000 of de 4000 serie en deze is eigenlijk ook altijd wel geschikt voor het vissen met de method feeder. De molen dient een goede lijnclip te hebben om elke keer dezelfde afstand te kunnen werpen. Een hoge inhaalsnelheid is aangenaam wanneer je verder werpt, zodat je niet al te veel slagen hoeft te maken bij het binnen draaien.

Zorg dat je een goede slip op je molen hebt, dat is extra belangrijk   bij het vissen met de method feeder . Zo heb je minder kans dat de lijn breekt wanneer je een grote karper haakt.

Lijn

De onderlijn is maar 10 cm ,je hebt ze met hair of een push stop De keuze voor gevlochten of nylon lijn is persoonlijk. Ik vis meestal met een  nylon lijn van 26/00 van Katran. Met nylon lijn heb je een snellere beet registratie. De Katran Crypton Carp en Method Feeder  is een unieke lijn, welke speciaal ontworpen is voor het vissen op karper en method.
Afhankelijk van de helderheid en kijkhoek verandert de kleur van de lijn van mosgroen naar bruin. De Katran Crypton Carp & Method Feeder is een zinkende, weinig rekbare lijn (13-14%). Dit geeft je de ultieme controle, aangezien de kans op het haken van een karper altijd aanwezig is. De rek in nylon kan geen kwaad bij het registreren van de aanbeten omdat je vist met een zelf-haak systeem.

Kortom een leuke en makkelijke visserij !!!