Zeelt vangen ?

geplaatst in: Nieuwsblog | 0

Zeelt Vangen! Das nog niet  1,2,3 gedaan.

De Zeelt is een moeilijke vis om te vangen en zeker op groot water. Wil je Zeelt gaan vangen dan zou ik poldersloten of kleine vijvers adviseren ,Ze zwemmen graag in rietkragen, drassige oeverszones of plateaus. Ook zwemmen ze graag in de schaduw voor beschutting en voedsel. waterlelies geven de zeelt eigenlijk alles wat ze willen , schaduw beschutting en veel natuurlijk voedsel, aan de onderzijden van n lelieblad kleven slakjes, dit zijn echt snoepjes voor de zeelt.

De Zeelt is een trage, bedachtzame en luie vis. De andere vissen zijn hem altijd te snel af. Hij is een restjes eter vandaar  dat hij met wedstrijden vissen of recreatie vissen  pas in de middag aan je haak komt. Maar juist met deze kennis kan je wel je kansen vergroten.

Waar zit de zeelt ?  Tussen de dichte plekken waar veel plantengroei is. Dit maakt het voor de visser enorm moeilijk om daarbij te komen..Je kan wat plekken schoonkrabben bijvoorbeeld met een hark , Het voordeel is hier ook van dat de grond omgewoelt wordt waardoor er voedsel vrijkomt en de vis aantrekt. je  hebt meer kans dat de Zeelt nieuwsgierig wordt,, het blijft toch een karperachtige.

De uitloding van je dobber is bij Zeeltvissen ook belangrijk. Gebruikelijk bij het witvissen is 20 – 30 cm van de haak. Bij Zeelt vissen mag je hem net onder de dobber uitloden. De Dobber mag vrij plat in het water liggen. Het aanslaan is ook belangrijk. De aanbeten van een Zeelt zijn voorzichtig. Dus wacht dat je dobber helemaal onder is getrokken.

Doordat je de uitloding anders presenteert heb je een rustige presentatie ander water.

Aaspresentatie kan met de wormen zijn. Hierbij moet je niet zuinig zijn met wat je op haak knoopt. Anders trek je kleine baarsjes en dat wil je niet. Dode made is ook een goede optie, mijn favoriet is een mais korrel met  2 dode mades. Dit lijkt onder water op een slak en daar zijn Zeelten gek op.

In het voorjaar vis je met klein haak aas omdat het aanbod van natuurlijk voedsel nog beperkt is en de stofwisseling nog op een laag pitje staat, denk bijvoorbeeld aan casters, maden en mestpiertjes.

Een zeelt vindt  hennep, gekiemde hennep is een delicatesse voor de zeelt.

De zeelt is ook gek op de geur en smaak van pinda’s, pindameel kan ook, dit doe je door je voer  of je dipt er een worm in. Pindakaas is ook erg effectief.

 

Ik gebruik 19/00 onderlijn van Cresta powermono   met een trekkracht van 7,7 kg. Want eenmaal deze  krachtpatser gevangen wil je deze niet verliezen van je haak. Ook hebben de meeste topsets pulla systeem.Met dit systeem drill je de vis vanaf de zijkant van je topset. Met elastiek van Cresta de Smooth soft elastiek  verminder je de druk op je lijn  en  kan je  deze vis uitdrillen met je elastiek. Het voordeel van de Smooth soft elastiek is dat je  beide visserijen ermee kan doen, kleine vis maar ook de grotere vis. Dan zit je altijd safe.

Water lezen:

Hoe kan je nu ontdekken dat er zeelt in de buurt is?  Als de kleine visjes zoals de voorns niet meer op je voerplek zitten. Dit is een teken dat er of roofvis of Zeelt op je stek ligt. Als er Zeelt ligt merk je al snel kleine bubbels aan de wateroppervlakte.

Je kan ook met de penhengel op pad gaan en meerdere stekken afvissen op deze manier. Actief op zoek naar de Zeelt.

Bekijk hieronder het filmpje voor Tips voor het vissen op Zeelt

Het voer wat we hebben gebruikt is Sunbaits pro groundbait Green
Natuurlijk te koop bijHengelsport Zaltbommel