Wat ziet een vis?

geplaatst in: Nieuwsblog | 0

 

Dit is wat de vis ziet!
Dit is wat de mens ziet!

 

Wat je moet weten bij een juiste keuze van aas presentatie?

Water doet rare dingen met het zonlicht en duister. Het water dimt het licht en kan sommige kleuren weg filteren. Zo kan het al op een paar meter diepte alles blauwgroen eruit zien.

De vissen hebben zich aangepast aan de omstandigheden waarin ze leven. Ze kunnen vooral veel kleuren zien die in hun natuurlijke omgeving veel voorkomt. Dus jou keuze van aaspresentatie is afhankelijk van de omgeving waar je in gaat vissen.

 

Het oog van een vis lijkt op het eerste oog heel anders te zijn dan mensen ogen. Maar er zijn veel meer overeenkomsten dan je denkt. Het licht komt op dezelfde manier binnen via de pupil. Alleen de pupil van een vis veranderd niet van vorm.

Het belangrijkste verschil zit hem in de lens dus. De lens heeft als functie om scherp te zien. Dit gebeurt bij de vis door de lichtstralen waardoor hij een elektrisch signaal krijgt naar zijn brein en daar een vorm in opmaakt.

Door de herkenning van vorm en kleur zal hij beslissen om het aas te gaan eten.

Blauw, groen, rood en ultraviolet zijn de kleuren waar de vis gevoelig voor zijn.

Maar echter is dit geen garantie tot vangen. De weersomstandigheden zijn hier van invloed.

Voorbeeld:

Een gele softbait absorbeert vooral roodoranje  en blauwgroen licht. De rest van het licht reflecteert, en zien we geel. Onderwater hoeft dat niet zo uit te pakken. Op een bewolkte dag zal er weinig daglicht in het water door dringen zal deze gele softbait op een paar meter nauwelijks geel licht kunnen reflecteren. Het gewenste resultaat zal uitblijven omdat de softbait niet aantrekkelijk qua kleur is. De vis zal hem eerder grijs of bruin zien.

Gelukkig draait het niet helemaal om de kleur presentatie en hebben wij meer opties om de vis te kunnen verleiden tot een aanbeet, het gaat ook om geluid , vorm, trilling en schittering van het aas.

Kom eens bij ons langs voor wat meer vrijblijvende informatie.