Wat is witvissen?

geplaatst in: Nieuwsblog | 0

Wat is witvissen?
Witvis is de verzamelnaam voor verschillende licht gekleurde karperachtigen en vormt veruit de grootse vissoorten die aanwezig zijn in de Nederlandse wateren. De belangrijkste en meest beviste witvissoorten zijn: brasem, kolblei, blankvoorn, rietvoorn, roofblei, winde, kopvoorn, serpeling, sneep en alver.
Witvissen zijn de vissen die planten, insecten en wormen uit de grond eten. Hier een aantal voorbeelden van populaire vissen waar men op vist zijn; voorn, brasem, zeelt en winde.

Met welke technieken kan je witvissen?
Deze visserij heeft een aantal technieken waaronder; (method) feederen en de vaste stok. Met de feeder vis je met een korfje met daaronder een 80 centimeter lange onderlijn. Het method feeder vissen is daarentegen heel anders, een korfje met een 10 centimeter onderlijn. Bij het feederen registreer je de beet op de top van de hengel. Bij de vaste stok zit een stuk lijn vast aan je hengeltop een dobber en een haakje, het is een van de oudste visserij die er bestaat.
Wie kent de ouderwetste bamboe hengel niet langs de waterkant. Waarschijnlijk heeft iedereen daar als kind wel mee gevist.

Met welk aas kan je witvissen?
Je kunt voor deze visserijen verschillende soorten aas gebruiken zoals; maïs, pop-ups, hennep, maden, casters, meelwormen, pellets en natuurlijk verschillende soorten grondvoer. Bij het feederen gebruik je een werphengel en breng je het voer in een korf naar een vaste plek en zweeft jou onderlijn met je haakaas van je voerplek af. De vis zal rond je voerplek gaan vreten en zo ook bij jou haakje gaan azen.

Met welke Korven kan je vissen?

Je hebt verschillende gewichten korven voor het feederen. Je wilt 1 goede voerplek aanmaken en niet dat je overal een beetje voer hebt liggen. Daarom is het bepalen van je gewicht belangrijk. Lichte korven zoals 20 gram werpgewicht is vaak voor stilstaand water, zoals vijvers en natuurgebieden.
middelmatig stromend water zoals de maas en de linge is 40 gram tot 60 gram werpgewicht korf prima.
De Waal is de heeft de meest extreme stromingen van alle rivieren dus een zwaar gewicht is hier wel van toepassing. Vanaf 80 gram tot 120 gram werpgewicht.

Wat is Method Feederen?
Bij de method feeder breng je de aaspresentatie boven je korf door middel van een pop-up of een mini boilie die recht boven je voerplek in de hoop dat de karper de aaspresentatie naar binnen zuigt. De vorm van een methodkorf is meestal plat en blijft ook plat op de bodem liggen zodat de onderlijn erboven kan komen.dus het gewicht is onderop de korf. Het werpgewicht is vaak maar tot 40 gram omdat je met deze visserij op stilstaand of licht stromend wat zit te vissen.

 

 Misschien n leuk weetje:

Witvissen met staande haak wil zeggen dat je dobber met uitpeilen gelijk staat met de oppervlakte.

Witvissen op de bodem wil zeggen dat je met overdiepte vist.