Witvissen

geplaatst in: Nieuwsblog | 0

Het vissen op brasem, voorn, winde, kolblei, enzovoort wordt ook wel witvissen genoemd. Het is de ideale manier om als beginnende visser (en zeker als jeugd) bekend te raken met het vissen, bijna iedereen die wel eens gevist heeft is bekend met witvissen. Het is een leuke en ontspannende hobby die je vrijwel in elk water kan beoefenen.

Witvissen kun je met verschillende hengels doen. De bekendste is de vaste hengel, of vaste stok. Dit is een hengel zonder molen die je altijd met een dobber vist. Deze hengel is gemakkelijk te hanteren en perfect voor de beginnende visser

Om de vis naar je stek te lokken kun je gebruik maken van lokvoer en andere ingredienten. Een bekend witvisaas zijn maden en wormen, maar ook brood kan nog steeds goed werken.
Begin je net met vissen of ga je gewoon een keer lekker vissen? Kies dan een vaste hengel van 3 tot 12 meter.

Assortiment

Onze vast latten zijn van  Browning en Sensas, deze merken hebben van goedkoop en duurzaam tot de professional visser wel een lat op voorraad hangen. Telescoop hengels voor de jeugd zijn er al vanaf € 8,95. Dus wat belet je om te gaan zitten!

Het assortiment is pas compleet met: Tuigjes, lood, lijnen, onderlijnen, dobbers, Leefnetje, schepnetten, etc.

Bezoek onze showroom of bestel direct online in onze webwinkel of via karpershop.nu!


Aas en lokvoer witvis

Voorns, kolbleien en brasems zijn vaak in grote aantallen te vangen. Maar je moet deze witvissen wel eerst naar de stek zien te lokken. Om deze reden geven wij enkele tips en voorbeelden van aas en lokvoer om goede resultaten te behalen. Het merk Justus wordt veel gebruikt bij de wedstrijdvissers, deze heeft 4 varianten grondvoeren, rood, wit, geel en superkanjer. Zak grondvoer kost 3,95
Binnen de witvisserij heb je vele verschillende soorten haakaas en elke soort vangt in een bepaalde periode of omgeving anders, hier een paar voorbeelden van soorten aas:

  • Maden zijn onder de vissers vrijwel het meest populaire aas om mooie vissen mee te vangen. Deze vliegenlarven (want dat zijn maden) kunnen goedkoop en bijna bij elke vis of dierenspeciaal zaak voor een worden aangeschaft. Wanneer men met maden gaat vissen, zorg dan wel dat de haakpunt vrij is, dit om te zorgen dat je geen aanbeten mist.
  • Deeg is een aas wat vaak wordt ondergewaardeerd en waar vooral en het hoge noorden mee wordt gevist. Toch kan er met deeg (brooddeeg) goed vis worden gevangen, maar het vereist wel je aandacht omdat het deeg er sneller afgaat dan andere soorten haakaas waardoor je bij een aanbeet sneller moet reageren. Ook verschillende soorten kleuren deeg doen het in bepaalde perioden en wateren erg goed. Zie vissteken en jaargetijden elders deze site.
  • Casters naast de maden heb je nog de casters, casters zijn de verpopte maden en ondanks dat het niet beweegt hebben ze een grote aantrekkingskracht op de vooral wat grotere voorns en brasems. Casters kun je kant-en-klaar in de viswinkel krijgen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf laten ontpoppen.
  • Maïs bij maïs wordt vaak gedacht aan karpervissen, maar ook voor de witvis heeft maïs een grote aantrekkingskracht vooral bij de grotere brasems. Maïs kan je kant-en-klaar kopen in de plaatselijke supermarkt en voor speciale varianten kun je terecht bij de ons. Wanneer je maïs zelf wilt weken houdt dan rekening met een weektijd van 24 uur en kook de maïs daarna ongeveer een half uur.
  • Wormen de worm, misschien wel het oudste aas van allemaal maar zeker niet het aas dat je moet onderschatten. Naast paling en baars, vang je met wormen ook de grotere brasems en windes. Worden hebben verschillende varianten denk maar aan de regenworm, dauwworm en de mestpier. Wormen zijn zelf makkelijk te vinden bij ons in de winkel ook voor de mestpiertjes bent u aan het goede adres.

 

Onze tip
Voor een geslaagde vissessie, moet je er voor zorgen dat je altijd verschillende soorten haakaas bij je hebt. Je weet nooit waar de vis op dat moment zin in heeft en daarnaast levert variatie vaak een betere prestatie op.